Hastanemizde 1-7 Ulusal Kanser Farkındalık Haftası kapsamında kansere karşı mücadelede “Farkındalık ve Bilinç Düzeyinin Artırılması” eğitimi düzenlendi.
Kanserden korunma ve erken teşhisin önemine dikkat çekilen eğitimde, en önemli kanser kontrol stratejileri arasında yer alan kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, tarama ve erken tanının önemine vurgu yapıldı.
Eğitimde ayrıca kanser gelişiminde, %90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörlerin etkili olduğunun da altı çizilerek, çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde %30-%50 oranında önlenebileceği belirtildi.
Öte yandan hastanemizde kanser taramalarına dikkat çeken afişler asılarak, personelimiz ve hastalarımız dağıtılan broşür ile detaylı bir şekilde bilgilendirildi.
Dünyada ve ülkemizde kanser türleri arasında ilk sıralarda akciğer, meme ve kolorektal kanserler yer alıyor. Ülkemizde ise bu kapsamda, Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri(ASM)’nde;
40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması,
30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması,
50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taraması yapılıyor.